Rauwheid lijkt onderdeel te zijn van het DNA van Rotterdam. Maar hoe definiëren we die stedelijke rauwheid? Een avond over de directheid van de arbeider, de magie van lege plekken en de vrijheid van geest; op zoek naar de betekenis van rauwheid voor Rotterdam. Curator Christine de Baan leidt een avond waarin Joep van Lieshout vertelt over de vrijstaat AVL-Ville, Wim Gijzen ingaat op het belang van groen in de stad en ontwerper Richard Hutten zijn oplossing deelt voor een duurzamer Rotterdam. Performer Charlien Adriaenssens neemt het publiek mee door Han Hoogerbrugges virtuele wereld.

Drie avonden in de context van Utopian Dreams
In drie avonden onderzoekt TENT actuele thema’s over de stad Rotterdam op het scherpst van de snede. Kunstenaars, opiniemakers en denkers buigen zich over de belangrijkste kwesties voor de toekomst van de stad. De events vinden plaats op donderdag 12 mei (Rauw Rotterdam), woensdag 1 juni (Rotterdam en de Rivier) en woensdag 22 juni (Superdivers Rotterdam) om 20.00 uur in TENT Rotterdam. De avonden worden georganiseerd in samenwerking met AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) en Rotterdam Viert de Stad!

Voertaal: Engels

Onderzoeker, curator en kunst- en architectuurkenner Christine de Baan werkt voornamelijk op het snijvlak van architectuur en design. Ze was onder andere programmadirecteur voor Department of Design (DoD) in Kaapstad (2014), programmadirecteur van het internationale designprogramma Dutch Design Fashion Architecture, hoofd programmering van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en organisator van de Dutch Design Prijs.

Wim Gijzen (1941) is een pionier op het gebied van naoorlogse videokunst. Zijn werk bestaat uit films, fotografie en schilderijen. Van 1980 tot en met 2003 gaf Gijzen les op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en was hij hoofd van de afdeling Autonome beeldende kunst. In 1969 stelt Gijzen voor om het Schouwburgplein te transformeren tot een groen weiland, compleet met koeien, knotwilgen en een sloot. Het ontwerp is nooit verder gekomen dan de tekentafel. De fotomontage van de koeienwei in het hart van Rotterdam is daarentegen een eigen leven gaan leiden.

Joep van Lieshout
(1963) is kunstenaar, visionair en entrepreneur. In 1995 richt hij Atelier Van Lieshout (AVL) op. In deze Rotterdamse studio en werkplaats werken ongeveer twintig kunstenaars en ontwerpers onder leiding van Van Lieshout aan opdrachten en vrij werk. In april 2001 stichtte Atelier Van Lieshout AVL-Ville, een vrijstaat met een eigen grondwet, vlag, valuta en leefgemeenschap in het ruige Rotterdamse Vierhavengebied. In deze gemeenschap werden bezoekers, bewoners en kunstenaars uitgenodigd om zelfvoorzienend te wonen en te werken. Na een aantal succesvolle maar onstuimige maanden moest de vrijstaat haar deuren sluiten op last van de gemeente.

lees meer

Richard Hutten (1967) is een van Nederlands meest prominente ontwerpers en nationaal en internationaal bekend geworden met zijn iconische ontwerpen voor stoelen, tafels, lampen, accessoires en objecten. In 1991 studeerde hij af aan de Design Academy in Eindhoven en begon in hetzelfde jaar zijn designstudio in Rotterdam. Voor Utopian Dreams maakt Hutten een groot gebaar door de toekomstige skyline van Rotterdam te verfraaien. Een serie low-tech windmolens siert de daken van de stad.

Reyn van der Lugt (1949) was sinds eind jaren zeventig één van de organisatoren van kunst- en architectuurmanifestaties als Architecture International Rotterdam en Rotterdam ’88 / De stad als podium, waaraan vooraanstaande Nederlandse en internationale kunstenaars en architecten deelnamen. Mede daardoor werd de aandacht van de architectuur- en kunstwereld op Rotterdam gericht en heeft Rotterdam in het naoorlogse architectuur- en kunstdebat een vaste plaats gekregen. Van der Lugt was onder meer adjunct-directeur van de Rotterdamse Kunststichting, cultureel attaché in New York en directeur van het Groninger Museum.

Patrick van der Klooster is sinds 2005 directeur van Architectuur Instituut Rotterdam (Stichting AIR). Hij was werkzaam als secretaris van de commissies Architectuur & Stedenbouw en Monumenten & Archeologie bij de Raad voor Cultuur. Hij is tevens vicevoorzitter van het bestuur Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland.

Annemieke Fontein is hoofd Landschapsarchitectuur bij de Gemeente Rotterdam. Daar is zij onder andere verantwoordelijk voor Herinrichting Zuiderpark. Tevens begeleidt ze diverse onderzoeken waaronder Korte Ketens Arjen Monterey en nam ze deel aan de denktank Stadslandbouw.

Ferrie Weeda studeerde geschiedenis en Nederlands. Zijn wieg stond aan de Coolhaven – nog steeds zijn domein. Hij schrijft voor Vers Beton, is gids en presentator.

Romana Vrede is als actrice/theatermaker verbonden aan het Onafhankelijk Toneel (OT). Ze speelde o.a. bij Compagnie Dakar, Bogaerdt/VanderSchoot, Bonheur, Theater Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Naast haar werk als actrice regisseert en doceert ze aan de ArtEZ toneelschool Arnhem en was ze gastdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Vanaf 2016 maakt ze deel uit van het ensemble van het Nationaal Toneel onder artistieke leiding van Eric de Vroedt.

Charlien Adriaenssens (1988) groeide op in Mortsel Oude-God, behaalde een master in de rechtsgeleerdheid in Leuven, studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, verblijft sindsdien in Rotterdam, werkt overal. In haar installaties vormen (theatrale) props, schilderwerk en kleine sculpturen samen een ruimte waarbinnen performances ontstaan.