02.05.2018 - 23.05.2018 - 19.00-21.30U

O&O studio tours: Visit the Artist

Ga mee op atelierbezoek bij verschillende kunstenaars in Rotterdam! Ontdek op vier woensdagavonden in mei steeds twee kunstenaars, en maak kennis met hun ideeën en werkwijze. Robert Glas, Maud van den Beuken, Frank van der Salm, Marielle Buitendijk, Eva Olthof, Cihad Caner, Eloise Sweetman en Johannes Langkamp ontvangen je in hun atelier, geven een kijkje achter de schermen en vertellen over de bijzondere projecten die zij met een O&O-bijdrage konden realiseren.

Visit the Artist wordt georganiseerd in het kader van de nieuwe publicatie van de O&O-regeling. De kunstenaars die hun atelier openstellen ontvingen dan ook allemaal een bijdrage uit deze regeling in de afgelopen jaren. De atelierbezoeken volgen de indeling van de nieuwe O&O-publicatie, waarin vier jaar artistiek onderzoek wordt beschreven aan de hand van verschillende beroepsopvattingen: de kunstenaar als actievoerder, verbinder, vertaler, nieuwslezer, historicus, wetenschapper, technoloog en beeldvormer. Per avond kun je kennismaken met twee kunstenaars die in hun werk een soortgelijke rol aannemen – en deze op geheel eigen wijze invullen.

Woensdag 2 mei, 19.00 – 21.30 uur
Cihad Caner en Eloise Sweetman
Locatie: Charlois
Ontmoet op woensdagavond 2 mei twee kunstenaars die atelier houden op Zuid: ‘actievoerder’ Cihad Caner ontwikkelde in 2017 zijn DIY Survival Kit waarmee hij alledaagse en huishoudelijke voorwerpen gebruikt om civiele weerstand te kunnen bieden. Eloise Sweetman ontving in 2017 een bijdrage voor haar project Some things have been left undone, en vertelt meer over haar ontwerp en uitvoering van een mobiele installatie die ruimte biedt aan toekomstige werken en presentaties.

Woensdag 9 mei, 19.00 – 21.30 uur
Marielle Buitendijk en Johannes Langkamp
Locatie: Kunst & Complex en Delfshaven
Op woensdag 9 mei ontvangen ‘verbeelders’ en ‘technologen’ Marielle Buitendijk en Johannes Langkamp je in hun ateliers. In 2017 deed Marielle Buitendijk onderzoek naar het inzetten van nieuwe druktechnieken binnen de schilderkunst om zo een verschuiving te kunnen maken van minimale naar barokke beelden. Johannes Langkamp ontwikkelde onder meer Dance First, Think Later, een tentoonstelling gebaseerd op eerder gemaakte videoschetsen waarin hij ruimte schept voor toeval en onverwachte ontwikkelingen.

Woensdag 16 mei, 19.00 – 21.30 uur
Robert Glas en Maud van den Beuken
Locatie: Crooswijk
Maak op woensdag 16 mei kennis met twee kunstenaars die in hun werk vaak een rol aannemen als ‘wetenschapper’ of ‘actievoerder’. Robert Glas onderzoekt de relatie tussen het lichaam en de natiestaat. Maud van den Beuken verrichtte met het project Mapping the air in 2016 een cartografisch onderzoek naar het niet-fysieke en ondefinieerbare: hoe definieert de lucht zichzelf als ruimte?

Woensdag 23 mei, 19.00 – 21.30 uur
Eva Olthof en Frank van der Salm
Locatie: Het Wilde Weten, Delfshaven
Bezoek op 23 mei de ‘onderzoekers’ Eva Olthof en Frank van der Salm in Delfshaven. Het werk van Eva Olthof begint met historisch onderzoek in archieven en collecties. De afgelopen jaren deed ze onderzoek naar een ingestort stadsarchief in Keulen en naar de Merapivulkaan in Midden-Java. Frank van de Salm bezocht in 2017 het Zwitserse CERN, het Europees centrum voor kernonderzoek, en onderzocht welke rol fotografie en video kunnen spelen bij het vertalen van de wetenschappelijk werkelijkheid.

Praktische informatie
Tijdens elke editie van Visit the Artist bezoeken twee groepen van maximaal 15 deelnemers twee kunstenaars op een avond. De deelnemers worden ontvangen door een medewerker van CBK Rotterdam, waarna de kunstenaar vertelt over zijn/haar werk. De ateliers bevinden zich op maximaal 10 minuten fietsafstand van elkaar. Het eerste bezoek start om 19:00 uur. Om 20:15 uur wisselen de groepen van atelier, en om 21:30 uur wordt de avond afgesloten met een borrel.

Reserveren is verplicht. Tickets kosten €5 (inclusief gratis O&O-publicatie) en zijn hier te bestellen.
Informatie over de atelieradressen en de groepsindeling ontvang je enkele dagen van tevoren.