Uit het juryrapport
De presentaties geven ons een boeiende doorkijk op waar ieder nu staat met vingerwijzingen voor de nabije toekomst. Elke genomineerde toont zijn engagement, reflecties en interpretaties op ontwikkelingen in de maatschappij in pakkende werken. De Dolf Henkes Prijs 2016 heeft nog nooit zo’n internationaal karakter gekend. Maar dat verbaast de jury eigenlijk niet. Rotterdam, een havenstad met stromend water, is van nature verbonden met de wereld.
De jury was geboeid hoe Daan Botlek intuïtief zijn pad als kunstenaar zoekt en een eigen plek in de kunstwereld heeft veroverd. Hoewel hij vooral bekend is van zijn ingrepen in de openbare ruimte, laat hij ook in zijn schetsboeken en tekeningen een herkenbare en overtuigende beeldtaal zien.
We waren geraakt hoe Rory Pilgrim essenties van maatschappelijke thema’s bloot weet te leggen. Zijn verscheidenheid aan werken getuigt van een verfijnde poëtische zeggingskracht. Rana Hamadeh trof de jury door in pakkende installaties, sculpturen, performances en films tegenstrijdigheden en verbanden in geschiedenissen, geografische plekken en filosofieën bloot te leggen. Tegelijkertijd daagt ze de toeschouwer uit zelf associaties te leggen, zich een mening te vormen, maar misschien de kijker ook wel bewust wat te verwarren.
Katarina Zdjelar reduceert hedendaagse thema’s tot hun essentie. Zij vervat dat in een geconcentreerde, pakkende, indringende beeldtaal. Het maatschappelijke brengt ze terug tot het individuele dat in de reflectie weer maatschappelijk wordt. Katarina Zdjelar is winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2016 en de daaraan verbonden 12.000 euro.

Over de winnaar
Katarina Zdjelar (1979, Belgrado, Servië) studeerde Fine Art aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam. Haar werk is vertoond o.a. op de 53ste Biennale van Venetië , ICA Londen, MACBA Barcelona, Stedelijk Museum Buro Amsterdam, Museum Sztuki Lodz, Polen, Busan Biënnale (2016), Metropolitan Museum of Photography Tokyo en TENT Rotterdam.

De tentoonstelling wordt verlengd
De tentoonstelling met het werk van de genomineerden van de Dolf Henkes Prijs 2016 wordt verlengd tot en met zondag 26 februari.

lees meer

Dolf Henkes Prijs
De Dolf Henkes Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een toonaangevende kunstenaar wonend en/of werken in Rotterdam. De prijs van 12.000 euro is dankzij de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903 – 1989) in het leven geroepen. Op zijn verzoek is een deel van nalatenschap bestemd voor kunstenaars met een buitengewoon oeuvre. Eerdere winnaars zijn Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti, Lara Almarcegui, Gyz La Rivière en Lidwien van de Ven.

Jury Dolf Henkes Prijs 2016
Alexander Ramselaar (verzamelaar), Lidwien van de Ven (kunstenaar en winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2014), David Bade (kunstenaar en medeoprichter Instituto Buena Bista op Curaçao), Noor Mertens (curator) en Niels Post (kunstenaar en medeoprichter Trendbeheer)

De Dolf Henkes Prijs is een initiatief van Stichting Henkes en wordt mede mogelijk gemaakt door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Stichting Bevordering van Volkskracht, G.Ph.Verhagen Stichting, STOER en Powerhouse Company