Het rondetafelgesprek vormt de afsluiting van het tweede deel van het langlopende onder-zoeksproject Florida, waarin TENT de ontwikkeling van de culturele infrastructuur op Zuid onderzoekt. Florida 2 zoekt naar fysieke en digitale verbindingen en verbanden; en vraagt zich af hoe de kunst bijdraagt aan de zichtbaarheid van haar culturele infrastructuur. Op Rotterdam Zuid begint zich weliswaar een dynamische structuur van kleinschalige culturele initiatieven te ontwikkelen, maar het is onduidelijk hoe en of die zich met elkaar kunnen verbinden. Welke modellen zijn denkbaar voor Rotterdam Zuid en hoe verbindt de culturele infrastructuur zich met de sociale en economische infrastructuur in dit stadsdeel? Kortom, wat is het belang van kunst en cultuur voor Zuid? Een relevante vraag in een tijd waarin deze sector, lokaal, maar zeker ook landelijk, zich afvraagt hoe een gemeenschap van individuele scheppers haar maatschappelijke waarde kan visualiseren.

Vijf kunstenaarsteams hebben de opdracht gekregen om een voorstel te ontwikkelen voor een model om culturele samenhang te promoten. Deze teams staan onder leiding van kunstenaars Jeanne van Heeswijk, Kamiel Verschuren, Robbert de Vrieze, Walter Langelaar en Ashley Nijland & Coen van der Steen. Tijdens de gespreksmiddag zullen hun bevindingen en observaties zicht bieden op het specifieke Zuid-elan in de kunst en dienen als inspiratiebron voor vernieuwende Rotterdamse verbindingen.

Panelleden: Jan Konings (architect), Carol Hol (directeur Concire, bureau voor stedelijke concepten), Gerben Vrijkorte (programmamanager economie woningbedrijf Vestia Feijenoord), Iddo Drevijn (kunstenaar, cultureel initiatiefnemer op Zuid ) en Ruud Reutelingsperger (Observatorium en artistiek leider festival Wereld van Witte de With).

Moderatie: Rineke Kraaij (cultuurwetenschapper), inleiding door Mariette Dölle, programmaleider TENT.

Het rondetafelgesprek in Het Gemaal is gratis toegankelijk. Ontvangst 14.30u, aanvang 15.00u.