Ondanks bezuinigingen en koerswijzigingen in cultuurbeleid zijn er in de afgelopen vijf jaar allerlei nieuwe initiatieven ontstaan in het Rotterdamse kunstenveld, zoals home galleries, presentatieplatforms, projectruimtes en ‘agencies’. Allemaal zijn ze opgericht door kunstenaars, ontwerpers, studenten en onafhankelijke curatoren. Deze nieuwe initiatieven hebben vaak – anders dan de meer gevestigde instellingen en galeries – een ad hoc, pop-up en bottom-up karakter dat aansluit bij de tijdsgeest. Op eigen houtje voegen zij nieuwe energie en vitaliteit toe aan de Rotterdamse kunstwereld. Maar wie zijn die nieuwe initiatiefnemers eigenlijk? Wat zijn hun drijfveren en ambities, en wat maakt het voor hen mogelijk die nieuwe podia op te starten? Hoe zouden deze nieuwe initiatieven in hun tijdelijke en improviserend karakter ondersteund kunnen worden door publiek, bestaande instanties én beleidsmakers? En welke rol spelen deze initiatieven in het ‘beeld’ dat de stadsregisseurs (naar buiten) ventileren?

Programma
13.00 – 14.30 uur, Nieuwe initiatieven aan het woord: Maziar Afrassiabi (Rib), Pieter Dobbelsteen (Cinnnamon), Constança Saraiva en Harrie Bots (Conversas Rotterdam), Suzanne Wallinga en Nathanja van Dijk (A Tale Of A Tub), Weronika Zielinska (Upominki) en Siobhan Burger (Arttender)

15.00 – 16.30 uur, Beleidsmakers en subsidiënten in gesprek met de initiatiefnemers: Olof van de Wal (SKAR), Roy Cremers (Voordekunst), Jack Segbars (Platform BK en adviseur Mondriaan Fonds), Jeroen Princen (Stichting CoCA, bestuurslid Stichting tot Beheer Museum Boijmans Van Beuningen), Sanne Lansdaal (cultuurscout Rotterdam Noord) en Nathalie Houtermans (raadslid RRKC)

16.45 uur, Aankondiging MK Award 2017 en borrel


Stichting MK Award
houdt de gedachtenis levend aan de Rotterdamse galeriehouders Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo, die vijf jaar geleden om het leven kwamen. De MK Award bestaat sinds 2013 en wordt elke twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar die los van alle invloeden consequent werkt aan een oeuvre, en zich richt op de maatschappelijke waarde van beeldende kunst. Eerdere winnaars waren Melanie Bonajo en Gil & Moti.

lees meer

Begin september verschijnt er in het Rotterdamse blad Puntkomma #11 een uitgebreid artikel over de nieuwe initiatieven.