credits +-

1: Installatie Dimitri Madimin, By All Means Necessary. 2: Black Ice.

Kunstenaar, muziekartiest en DJ Dimitri Madimin a.k.a. Dim Browski initieert een gesprek om nieuw licht te werpen op de oude discussie over geweld in rapteksten. Kan die discussie een nieuwe wending krijgen als we een bredere blik hanteren, en een lange lijn trekken van het hip-hop tijdperk van nu naar de Afro-Amerikaanse culturele beweging van de Harlem Renaissance? Welke parallellen kunnen we dan herkennen met de Europese Renaissance van weleer, waarin de Medicifamilie kunst strategisch inzette voor een symbolische machtsstrijd om hun plek in de maatschappij te claimen? We gaan het hebben over de verbeelding van machtsstructuren, sociale status, geld en respect, over zelfrepresentatie en opstandige kunst vol (gewelddadige) symboliek. En we werpen de vraag op of de rapteksten van vandaag het echte probleem zijn, of het soort mensen die hierin het woord nemen. 

De Amerikaanse dichter Black Ice opent de discussie met een Spoken Word Performance. Na afloop draait Ruyzdael Selectaz hiphop, breaks & beats, en is er een afterparty bij MAVIS Rotterdam. 

Het HipHopHuis geeft alle bezoekers aan dit event een Ruyzdael x Beyond the Beat mixtape ‘By Al Means Necessary’, samengesteld door Dimitri Madimin a.k.a. Dim Browski. 

Dit event is onderdeel van Dimitri Madimins expositie By All Means Necessary, die nog t/m 14 november bij TENT te zien is. 

Voertaal: Engels
Toegang gratis
Tickets reserveren verplicht, Coronatoegangsbewijs vereist 

lees meer

 Job de Wit – moderator
Job de Wit is freelance muziekjournalist. De afgelopen 20 jaar scheef hij voor Update Magazine, OOR, Nieuwe Revu, Dagblad de Pers, Blend, nrc.next. Hij was Editor-in-chief van online hiphop-platform State Magazine en het elektronisch platform DJBroadcast. Hij maakte radioprogramma’s voor VPRO, en was vanaf het begin deel van 22tracks.com. 

Dimitri Madimin – panelist
Dimitri Madimin a.k.a. Dim Browski is een Nederlands-Surinaamse beeldend kunstenaar, muziekproducent en DJ, en medeoprichter van Ruyzdael. Zijn werk beweegt vloeiend tussen film en muziek, beeldende kunst en live performance. Dwars door uiteenlopende disciplines en podia richt Madimin zich op stedelijk cultuur en postkoloniale identiteiten. Zijn werk was te zien bij diverse festivals en kunstcentra, waaronder Circuit Centre d’Art Contemporain Lausanne, Art Basel, United Nations NYC, Point PERF Geneva, BIG Biennale Geneva, Direktorenhaus Museum Berlin, Michaelis Galleries Cape Town, W139 Amsterdam, Stadsarchief Amsterdam, TENT Rotterdam, International Film Festival Rotterdam, Fringe Festival, Red Bull Studios. 

Elisabetta Stumpo – panelist
Elisabetta Stumpo is historica van de Moderne Tijd, gespecialiseerd in de geschiedenis van Toscane en de Medici familie in de 16de en 17de eeuw, met focus op de rol en representatie van vrouwen. Ze werkt bij de afdeling educatie van Muse Firenze voor de musea in Florence, en adviseerde Madimin bij zijn onderzoek naar de representatie van geweld in de Renaissancekunst.  

Black Ice – Panelist and performer
Als winnaar van de Tony, Peabody and Emmy Award is de HBO Def Poet Black Ice bekend als een van de pioniers die spoken word tot mainstream kunstvorm maakten. Zijn werk figureert in middelbare school-curricula en is onderwerp van academisch onderzoek aan Harvard en Columbia University. Black Ice tourde met The Roots, Floetry, Musiq, Mary J. Blige en Def Poetry on Broadway. Wereldberoemde muzieksterren als Nas, Fabolous and Kendrick Lamar gaven Black Ice een rol in hun albums. Hij begon al in 1993 met het verspreiden van zijn boodschap van revolutie, toen hij nog bekend was als Lamar Manson. Zijn werk spreekt over machtsstructuren, kapitalisme, de Amerikaanse politiek, zwarte geschiedenis en postkolonialisme.