Woody van Amen en Hidde van Schie spreken met kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager over hun werk, hun vriendschap, de tentoonstelling New Romantic Spirit en het recent verschenen kunstenaarsboek. Een selectie van uniek beeldmateriaal; performances van Woody van Amen, acteerwerk van Hidde van Schie in o.a. Spangen en filmexperimenten van beide kunstenaars wordt vertoond. Noor Mertens, stadsconservator van Museum Boijmans van Beuningen, geeft een inleiding op de avond in een gesproken column.

New Romantic Spirit
Woody van Amen en Hidde van Schie presenteren nieuw en bestaand werk in een tentoonstelling waarin het vermogen van de kunst de mens te beroeren centraal staat. Schilderijen waarop vogels ontroostbaar huilen, knipperende lichtsculpturen, magische taxatsymbolen en neonschilderijen brengen een ode aan kunst die een nieuwe, romantische impuls wil geven aan de relatie tussen het kunstwerk en de beschouwer.

Datum: woensdag 11 maart, 20:00 uur
Locatie: TENT, Witte de Withstraat 50 Rotterdam
Entree: €3,-
Voertaal: Nederlands

Over de sprekers:
Kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager (1968) schrijft al geruime tijd over kunst in onder meer het NRC Handelsblad. Zijn kunstkritische essays zijn gebundeld in Verf (2004) en Haai op sterk water (2008). Ook treedt hij regelmatig op als interviewer en recensent voor onder andere De Avonden en Opium TV. In 2011 publiceerde hij het boek Het Sublieme over de neergang en opkomst van het schoonheidsbegrip in de hedendaagse kunst. In zijn nieuwste boek Het Streven (2014, naar aanleiding van de door hem samengestelde tentoonstelling Meer Licht in Museum de Fundatie) vraagt Den Hartog Jager zich af of hedendaagse kunst de wereld kan verbeteren.

In meer dan vijftig jaar bracht Woody van Amen (1936) een opzienbarend oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties en film. Midden jaren zestig brak Van Amen door in Nederland. Net terug uit New York en werkend in een stijl waarin hij aansprekende iconen uit de consumptiemaatschappij en populaire beeldcultuur samenbracht, werd hij in één klap de vertegenwoordiger van de Nederlandse Pop-Art.

Hidde van Schie (1978) studeerde in 2001 als schilder af aan de Willem de Kooning Academie in
Rotterdam. Sindsdien werkt hij aan een veelzijdig oeuvre dat bestaat uit tekeningen, collages, sculpturen en schilderijen. Naast zijn beeldende werk is hij een veelzijdig muzikant. In 2013 verscheen zijn veelgeprezen debuutalbum als singer-songwriter The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes.

Noor Mertens (1984) werkt sinds 2013 als conservator Moderne en hedendaagse kunst en Stadscollectie bij het Museum Boijmans van Beuningen. Daarnaast werkt zij part-time voor de Defares collectie, is ze bestuurslid van het tijdschrift Tubelight en is lid van de kunstcommissie van de Erasmus Universiteit.

lees meer