De Rotterdamse kunstenaar Weronika Zielinska deed onderzoek naar gastvrijheid in het hotelwezen bij Hotel van Walsum. Kunstenaarscollectief Oblique International vertelt over de productiviteit van het nietsdoen en de werkoefeningen die ze in samenwerking met Marco Tieleman Coaching hebben ontwikkeld. Kunstenaar Kym Ward heeft een maand lang meegelopen met de afdeling Innovation van Deloitte, waar ze o.a. als expert advies heeft gegeven aan startups over kennisdeling en creative commons. Journalist Koen Haegens (economie en filosofie, De Groene Amsterdammer) reageert op de voorstellen van de kunstenaars en zal ingaan op het veronderstelde gat tussen het individu en de markt. Hoe machtig zijn de markten, maar belangrijker: hoeveel macht hebben wij zelf? De gespreksleiding is in handen van curatoren Jesse van Oosten en Michel van Dartel. Na afloop zijn er hapjes van de Wijkkeuken van Zuid. Fieldwork Friday is samengesteld door curatorial trainee Anneroos Goosen.

Vrijdag 3 oktober
Tijd: 17.00 uur
Prijs: €5 (inclusief eten)
Voertaal: Engels

Over de sprekers en de bedrijven

Koen Haegens (NL, 1980)
Haegens is redacteur van De Groene Amsterdammer en schrijft over uiteenlopende onderwerpen zoals het financiële systeem en de veranderende arbeidsmarkt tot tijd verprutsen en de ’castinggeneratie’. In 2012 verscheen zijn boek Neem de tijd, een zoektocht naar de wortels van het haastige nieuwe Nederland. Hij werkt op dit moment bij het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Studies) in Wassenaar als journalist-in-residence aan een nieuw boek over de zoektocht naar de vermeende kern van onze economie: de even alomtegenwoordige als mysterieuze ’markten’.

Oblique International (PT/NL)
Susana Pedrosa en Patrícia Pinheiro de Sousa, samen Oblique International, stellen verschillende vormen van productie aan de orde in series performatieve samenkomsten. Oblique International is opgericht in 2013 in het kader van het project 5 & half Proposals to work & live in the current millenium. Dit project presenteert lezingen, screenings, events, workshops en performances waarin verschillende vormen van arbeid worden onderzocht.

Weronika Zielinska (PL/NL, 1984)
Zielinska onderzoekt noties van geven en gastvrijheid, in de context van kunst maar ook het leven van alledag, op een fysieke manier in haar tentoonstellingsruimte Upominki (Pools voor ’gift’) en nu als Fieldwork Resident bij Hotel Van Walsum. Vanuit haar interesse in gastvrijheid en uitwisseling richtte ze in 2012 de non-profit projectruimte Upominki op in Rotterdam. Middels Upominki creëert ze alternatieven voor uitwisseling en waardering binnen de kunstwereld.

lees meer

Kym Ward (UK/NL, 1982)
Kym Ward onderzoekt in haar huidige videowerk de sociale effecten en gevolgen van het leven met een schuld. Haar video’s en performanceprojecten zijn getoond in De Appel in Amsterdam, Stedefreund Gallerie in Berlijn en tijdens ’Late at Tate’ in Tate Britain, Londen. In 2014 sluit ze haar residency aan de Jan van Eijck Academie in Maastricht af.

Marco Tieleman Coaching is een coachingsbureau dat diverse trajecten aanbiedt van persoonlijk begeleiding bij stress, gebrek aan assertiviteit of loopbaanvragen tot het geven van allerhande advies en trainingen aan bedrijven. Tieleman werkt samen met freelancers en bedrijven uit heel Nederland.

Hotel van Walsum is sinds 1936 gevestigd aan de Mathenesserlaan en wordt sinds 1955 uitgebaat door de familie Van Dam. In het driesterrenhotel staan gastvrijheid en modernisering centraal. De doelstelling is om dit jaar de Green Key certificering te behalen. Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid.

Deloitte levert wereldwijd diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. Sinds 2008 heeft Deloitte een eigen incubator om op structurele wijze te kunnen werken nieuwe dienstverlening: Deloitte Innovation BV. Deze afdeling versterkt de innovatiekracht van Deloitte, door kansrijke ideeën van medewerkers samen met hen uit te werken tot een marktrijpe propositie.

ZUS (Zones Urbaines Sensibles) ontwierp vijf spreekgestoeltes die dienen als podium voor het publieke programma en die in hun fysieke relatie tot elkaar en het publiek verschillende waarde geven aan de woorden die worden uitgesproken. ZUS is een architectenbureau opgericht in 2001 door Elma van Boxtel en Kristian Koreman, die in 2012 als curatoren de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam samenstelden en deel uitmaken van het BMW Guggenheim Lab team in New York.