Op zaterdagavond 16 juni presenteert TENT vier kopstukken uit de Nederlandse mediakunst die vaker te vinden zijn op vooruitstrevende festivals dan binnen de traditionele witte muren van een instituut voor hedendaagse kunst. Dennis de Bel, Machinefabriek, Geert Mul & Michel Banabila en Telcosystems ontwikkelden soundscapes, visuals en muziekperformances speciaal voor de ’white cube’ van TENT.

Dennis de Bel ontwikkelde voor TENT de installatie Myspacebandcampsoundcloud. Drie sociale platforms worden omgevormd tot een web-site-specific totaalinstallatie waarin muizen in een kooi dribbelen, vier gitaristen in een tent muziek spelen en een wolk geluid maakt. Het is zowel een geluidwerk, een performance als een sculptuur.
Het monumentale audiovisuele drieluik THRIFT van Telcosystems beleeft in TENT haar première. De performance raakt aan het idee van ‘live cinema’, een experimentele improvisatie van beeld en geluid waarin met digitale middelen de zintuigen op scherp worden gezet.
Geert Mul en Michel Banabila presenteren het eerste deel van hun langer lopend researchproject Sound of Identity, een onderzoek naar manifestaties van culturele identiteit in beeld en geluid. In twee live sets combineren ze videobeeld met elektronisch bewerkte samples van tekst.
Regelmatig wordt van Machinefabriek gezegd dat hij tijdens een optreden meer weg heeft van een professor in een laboratorium, dan van een muzikant. Geduld en concentratie zijn belangrijker dan spektakel. Een avond lang bestudeert en manipuleert Machinefabriek het gedrag van het geluid in de ruimte en iedereen kan over zijn schouder meekijken. In de in duisternis gehulde tentoonstellingszaal creëert hij een nieuwe auditieve wereld.

Entree: € 4,-

Dennis de Bel
Dennis de Bel studeerde in 2007 af als interactieve multimedia designer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en in 2009 aan het Piet Zwart Institute. Het werk van Dennis de Bel is geïnspireerd op het leven van alledag. Hij creëert hybride objecten en ’nieuwe media’ door gewone voorwerpen op een ongewone manier te gebruiken. Hij exposeerde onder andere bij het NIMK (Amsterdam), MAMA (Rotterdam), Verbeke Foundation (Stekene) en op festivals als Ars Electronica (Linz), Test 0! (Zagreb) en Todays Arts (Den Haag).

Geert Mul & Michel Banabila
Geert Mul is multimediakunstenaar van het eerste uur. Hij werd in de jaren ’90 bekend met zijn live video-screenings voor de Rotterdamse technoclub ’The Future’ en grote Nederlands popfestivals. Zijn beeld- en geluidinstallaties, concerten en performances zijn te zien in musea, expositieruimtes, concertzalen en festivals in binnen- en buitenland. Daarnaast heeft hij een reeks aan audiovisuele werken in de publieke ruimte in opdracht gemaakt. Mul won in 2010 de Witteveen+Bos Prijs voor Kunst & Techniek.
Michel Banabila is geluidskunstenaar, componist en producent. Banabila combineert ’gevonden geluiden’ van radio en televisie met verschillende muziekstijlen variërend van experimentele elektronica, atmosferische ambient en jazz tot klassieke muziek. Met het album VoizNoiz (2000) vergaarde hij internationale bekendheid. Naast zijn muzikale projecten produceert hij voor dans-, toneel- en filmproducties en heeft hij talloze samenwerkingen met musici en beeldend kunstenaars op zijn naam staan.

Telcosystems
Het driekoppige Telcosystems wordt gevormd door Lucas van der Velden, Gideon Kiers en David Kiers. Zij begeven zich moeiteloos op het snijvlak van performance, geluidskunst, film en beeldende kunst. Via installaties, films, video’s, soundtracks, publicaties en live performances, onderzoeken ze de relatie tussen geprogrammeerd machinegedrag en menselijke expressie. Het werk van Telcosystems was te zien in expositieruimtes en festivals als ARS Electronica (Linz), International Film Festival Rotterdam, De Appel (Amsterdam), museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), MOV festival (Tokyo) en Kunstlerhaus (Wenen).

Machinefabriek
Rutger Zuydervelt studeerde af als grafisch ontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem maar ging in 2004 onder naam van Machinefabriek verder als geluidskunstenaar. Zijn muziek combineert drones, noise, electro-acoustische muziek en field recordings en wordt uitgebracht op labels als Type, Home Normal, 12K, Dekorder, Digitalis, Experimedia en Staalplaat. Zuyderveldt is een veelgevraagd geluidskunstenaar in binnen- en buitenland en gaat samenwerkingsverbanden aan met beeldend kunstenaars voor wie hij muziek samenstelde voor dansstukken, films, video-installaties.