'Resilience' within the MENA community - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst ‘Resilience’ within the MENA community - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst

TENT online

‘Resilience’ within the MENA community
‘Resilience’ within the MENA community - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst

‘Resilience’ within the MENA community

Podcast
Nederlands

Gyonne Goedhoop, Nagila Muller en Shari Maduro gaan in gesprek met Imane en Berksun van KLAUW en Ibrahim Alaoui  van ciMENA. De Film ‘The Truth Within’ van Randa Nassar vormt het vertrekpunt voor reflecties over veerkachtigheid binnen de MENA community.

Het gesprek gaat over opgroeien in Rotterdam, het gebrek aan safespaces voor jongeren uit de verschillende diaspora’s in de stad en de noodzaak om zulke ruimtes zelf te creëren. En over de uitsluitingsmechanismes in verschillende Europese ruimtes die, op subtiele en minder subtiele manieren, zijn getekend door islamofobische tendenzen. Het gesprek vond plaats een aantal dagen na de staatsgreep van de Taliban in Afghanistan in augustus 2021.   

Inzoomend op cultureel Rotterdam, en daarbij kijkend naar zowel institutionele ruimtes als het uitgaansleven, vragen we ons af: Hoe zien ruimtes eruit waarin we ons vrij en gewaarborgd voelen als jongeren uit verschillende diasporische gemeenschappen in Nederland? Hoe kunnen we zelf de parameters hiervan bepalen? Hoe verhouden we onszelf tot elkaar wanneer er grenzen overschreden worden? Welke privileges herkennen de sprekers daarbij voor zichzelf als tweede en derde generatie migratiegenoten ten opzichte van andere jongeren die recent zijn gemigreerd? Of ten opzichte van de generatie voor hen? 

Over A Tapestry of a Diaspora

Deze gesprekreeks draait rondom de stemmen van jongeren uit de verschillende diaspora’s in Nederland. Programmamaker Gyonne Goedhoop, podcastplatform Combined Impact, diverse programmapartners en verschillende makers lichten samen actuele thema’s uit de diaspora-ervaring uit.

‘A Tapestry of a Diaspora’ werkt vanuit het idee dat de verschillende diaspora’s die in een minority-majority stad als Rotterdam samenkomen als een tapijt met elkaar verbonden zijn, maar ook elk een draad op zich vormen. Elke draad, elke individuele diaspora, bestaat zelf weer uit verschillende draden. Het gelaagde weefsel dat onze stadssamenleving zo vormt kent systemische ongelijkheden. Om in die dagelijkse realiteit te navigeren vraagt voortdurend aanpassingsvermogen en veerkracht.

In deze gesprekken nemen we die veerkracht onder de loep. Wat zijn de belangrijke noties van veerkrachtigheid binnen de verschillende diaspora’s? Welke historische factoren droegen bij aan de ontwikkeling daarvan? Hoe verhouden persoonlijke ervaringen zich tot landsgrenzen? Welke denkpatronen hebben we van onze (voor)ouders overgenomen, om ze nog steeds te gebruiken of er juist van weg te navigeren? Hoe houden we onze ‘joy’ als alledaagse basis intact? Uit een langere reeks live gesprekken destilleerden we twee uitgebreide podcasts en twee poëtische video-reflecties, waarin we op zoek gaan naar dynamische antwoorden op deze vragen.

Biografie

Combined Impact (Shari Maduro & Nagila Muller)
Combined Impact is een podcast opgericht en gepresenteerd door Shari & Ila, twee mensen uit de Arubaanse diaspora, momenteel gevestigd in Rotterdam. Ze hebben altijd een band gehad doordat ze samen zogenaamde “awkward” gesprekken kunnen voeren zonder zich daar echt ongemakkelijk bij te voelen. Ze praten over gendernormen, geestelijke gezondheidsproblemen binnen de gemeenschap en racisme en colorisme, om maar een paar onderwerpen op te noemen. De podcast is een plek om deze gesprekken te openen voor anderen en te laten zien dat deze onderwerpen heel inspirerend kunnen zijn om over te praten als je bereid bent om het ongemak te omarmen.

Shari is geboren en getogen op Aruba. Shari werkt als docent maatschappijleer en geschiedenis. Naast het opleiden van de jongere generatie, werkt Shari ook graag aan projecten die betrekking hebben op ons culturele en sociale welzijn.

Nagila is geboren en getogen op Aruba. Later verhuisde ze naar Maastricht waar ze 8 jaar heeft gewoond om Biomeds en Neuroscience te studeren. Nu werkt ze in medische informatie in Rotterdam en ze werkt aan de podcast in haar vrije tijd.

Gyonne Goedhoop is cultuurprogrammeur, mede-initiator van Counter/Narratives, cultureel consultant en als programmamaker verbonden aan TENT Rotterdam.

KLAUW is een online en offline platform voor en door leden van de (Rotterdamse) Queer community, waarbij de uitgangspunten ‘safe space’ ,‘to inspire’, ‘creative stage’ en ‘experience’ centraal staan tijdens hun manifestaties.

ciMENA is een Rotterdam-based filmclub voor speelfilms en documentaires uit de MENA-regio (het Midden-Oosten en Noord-Afrika), opgezet door Ibrahim Alaoui Chiffri.