Gayatri Kodikal - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst Gayatri Kodikal - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst

TENT online

Gayatri Kodikal
Gayatri Kodikal - TENT Rotterdam | Platform voor hedendaagse kunst

Gayatri Kodikal

Video
English

Tijdens haar onderzoek voor een film stuit Gayatri Kodikal in het oude Goa, India, op een groep archeologen aan het werk bij de ruïne van een Portugese kerk. Ze vertellen haar over een macabere vondst: botresten van een afgehakte hand, vermoedelijk van de Georgische Koningin Ketevan. Vanaf dat moment raakt Kodikal geïntrigeerd door deze koningin, en volgt haar spoor door 400 jaar geschiedenis. In haar zoektocht naar een manier om de vele verhalen te vertellen die zich vanuit dit startpunt blijken te vertakken, kiest ze voor de vorm van een game-installatie, waarin je als bezoeker spelenderwijze de vele historische lagen achter de gevonden hand doorloopt. Samira Ben Messaoud (Operator) in gesprek met kunstenaar Gayatri Kodikal over haar werk The Travelling Hand.

The Travelling Hand ondergraaft dominante historische narratieven en archeologische benaderingen. De game-installatie biedt plek aan verhalen van uiteenlopende getuigen en onderzoekers die lang ondergronds zijn gebleven, en aan historische ontdekkingen die doorgaans in geheimhouding en mysterie zijn gehuld. De non-lineaire spelvorm van The Travelling Hand opent ruimte voor nieuwe associaties en gedachten. Terwijl je als speler langs verschillende posities en perspectieven navigeert, ontstaan er binnen de gelaagde narratieve spelomgeving nieuwe verbanden.

Lees hier meer over de tentoonstelling.

Voetnoten

Moderator: Samira Ben Messaoud
Kunstenaar: Gayatri Kodikal