Radio Calling archief
tent/archief

15.11.2012 - 13.01.2013

Dolf Henkes Prijs 2012

Carla Klein, Gyz La Rivière, Renie Spoelstra

Dolf Henkes Prijs 2012Gyz La Rivière, F=mg, 2008Renie Spoelstra, Sitting and watching #2, 2011Carla Klein, Untitled, 2011Dolf Henkes Prijs 2012, foto: Job JanssenDolf Henkes Prijs 2012, foto: Job JanssenDolf Henkes Prijs 2012, foto: Job JanssenDolf Henkes Prijs 2012, foto: Job Janssen

De Dolf Henkes Prijs is één van de grotere Nederlandse geldprijzen op het gebied van de beeldende kunst en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. Dit jaar nomineerde de jury, onder leiding van Joop van Caldenborgh, Carla Klein, Renie Spoelstra en Gyz La Rivière voor de Dolf Henkes Prijs 2012. Zij presenteren elk een overzicht van nieuw en bestaand werk in TENT. De winnaar wordt op donderdagavond 10 januari 2013 bekendgemaakt.

Deze stimuleringsprijs uit het nalatenschap van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes (1903-1989) is bestemd voor een kunstenaar die net zo beeldbepalend is als de naamgever zelf. Eerdere winnaars van de prijs waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti en Lara Almarcegui.

De jury van de Dolf Henkes Prijs bestaat dit jaar uit: Joop van Caldenborgh (voorzitter), Lara Almarcegui (beeldend kunstenaar, winnaar Dolf Henkes Prijs 2010) Sandra Smets (kunstcriticus) en Wilma Sütö (curator Stedelijk Museum Schiedam).

Carla Klein schildert landschappen, industriegebieden en verstilde stadsgezichten gebaseerd op fotomateriaal. Haar werken zijn vaak groot, monochroom van kleur en geschilderd in een typerend grijsblauw kleurenpalet. De composities benadrukken het proces van afdrukken en verwerken van fotografie tot schilderij, wat zorgt voor een abstrahering van het beeld. Haar werk wordt internationaal gepresenteerd en verzameld door zowel particuliere als museale verzamelaars waaronder het Berkeley Art Museum en Miami Art Museum.

Gyz La Rivière is een multidisciplinaire kunstenaar die de grenzen van de kunst opzoekt door verbindingen te zoeken met massamedia en populaire cultuur. Hij maakt films, boeken, installaties en performances waarin de stad Rotterdam vaak de hoofdrol heeft. La Rivière verbeeldt de grootstedelijke problematiek van Rotterdam in energieke kunstprojecten en aanstekelijke publicaties. Zo publiceerde hij het spraakmakende boek Rotterdam 2040, waarin hij filosofeert over de toekomst van zijn lievelingsstad aan de hand van haar bijzondere verleden.

Renie Spoelstra is een meester van de verstilling. Zij maakt monumentale houtskooltekeningen waarin bewust de climax ontbreekt. Naar aanleiding van foto’s en videostills van natuur- en recreatiegebieden maakt ze haar imposante tekeningen waarin details, tijd en karakteristieken van de plek zijn verdwenen. Het resultaat is een universele weergave van donkere boslandschappen met een ingehouden spanning die zo typerend is voor haar werk. Spoelstra’s werk is zowel nationaal als internationaal vertegenwoordigd in museale en privécollecties.

Winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2012: Gyz La Rivière
Gyz La Rivière is de winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2012. Juryvoorzitter Joop van Caldenborgh maakte tijdens de feestelijke Award Ceremony op donderdag 10 januari de winnaar bekend aan het publiek. De jury prijst La Rivière om zijn verbondenheid met de stad en het aanstekelijk enthousiasme waarmee hij zijn multidisciplinaire kunst maakt. 

Uit het juryrapport
De presentaties van de drie genomineerden zijn aan elkaar gewaagd. Allen schuwen het grote gebaar niet en geven een blik op de eigentijdse wereld: Carla Klein door middel van haar fotografische uitzichten en Renie Spoelstra in haar donkere recreatielandschappen. Gyz La Rivière overtuigt de jury echter het meest met zijn vernieuwende kunst waarin hij geschiedenis, humor en zijn kritische blik verbindt met de stad Rotterdam en de wereld daarbuiten. “Wij zien in La Rivière een moderne versie van de eigenzinnige naamgever van de prijs, kunstenaar Dolf Henkes, die zich net als La Rivière verbonden voelt met Rotterdam en niet bang is nieuwe wegen te bewandelen. Gyz laat de stad weer swingen en maakt kunst die nog niemand voor hem gemaakt heeft.” La Rivière is de terechte winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2012 en de daaraan verbonden 12.000 euro.

email print
add facebook twitter bookmark