11.02.2016 - 10.04.2016

The Back Room – Paul Beckman

Paul Beckman

Paul Beckman, Twee boekenkasten naar antieke spiegel, 1987 (collectie Museum Boijmans Van Beuningen)

Tot en met 10 april is in TENT The Back Room: Paul Beckman te zien, het eerste deel van de bijzondere eenjarige samenwerking tussen TENT en Museum Boijmans Van Beuningen waarin onderbelichte maar beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars worden getoond in vier solotentoonstellingen. Samengesteld door Noor Mertens, conservator Museum Boijmans Van Beuningen.

Het project onderzoekt de positie die beide instellingen – als gevestigd instituut en als jonge tentoonstellingsruimte zonder collectie – innemen op lokaal en nationaal niveau. In deze samenwerking leggen TENT en het museum het subjectieve proces van het wel of niet worden opgenomen in de kunstcanon bloot. De kunstenaars die tijdens The Back Room worden gepresenteerd zijn deels opgenomen in de museumcollectie, maar hebben niet altijd de aandacht gekregen die hun werk verdiende. Hun oeuvre is juist nu om verschillende redenen van belang. Het zijn kunstenaars wier materiaalgebruik zich spiegelt in de jonge generatie kunstenaars van nu, wiens strategieën verwant zijn aan een jongere generatie. The Back Room stelt daarmee ook vragen over de rol en positie van de kunstenaar: hoe bouw je een reputatie op en welke factoren zijn van invloed op eventueel succes? The Back Room in TENT loopt gelijktijdig met Project Rotterdam in Museum Boijmans Van Beuningen, waarin een jonge, nog niet ‘gemusealiseerde’ generatie centraal staat.

In vier solopresentaties in TENT wordt ingezoomd op kunstenaars die een belangrijke positie hebben ingenomen in de Rotterdamse kunstwereld, maar toch grotendeels onbekend zijn voor de huidige generatie: Paul Beckman (1946 – 2000), Arie de Groot (1937), Charly van Rest (1949) en Esma Yiğitoğlu (1944 – 2009). De presentatie van de meubelsculpturen van ‘unsung hero’ Paul Beckman vormt de start van dit gezamenlijke onderzoeksproject.

Paul Beckman
Paul Beckman maakte meubelen die een steeds vrijere vorm kregen. Met zijn werk wierp Beckman kritische vragen op over de manier waarop wij onze omgeving vormgeven, en onderzocht hij de scheidslijn tussen kunst en design. Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht en Stedelijk Museum Schiedam organiseerden eerder solopresentaties rond zijn werk.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 13 februari t/m de zomer de groepstentoonstelling Project Rotterdam, met werk van meer dan vijftien jonge Rotterdamse kunstenaars en ontwerpers.