17.07.2015 - 04.10.2015

TAA 2015

Kunstcritici, curatoren en filmspecialisten bezoeken deze zomer de kunstacademies in Nederland en Italië om het beste videokunsttalent voor de TAA te selecteren. De vakjury onder leiding van Franziska Nori (directeur Frankfurter Kunstverein) selecteerde de winnaars van een artist-in-residence in het buitenland. Op vrijdag 17 juli werden in bioscoop Cinerama de geselecteerde films, documentaires en animaties getoond en de Awards uitgereikt. De genomineerde werken zijn nog tot en met 27 september te zien in TENT. Vervolgens wordt de filmselectie vertoond op diverse kunst- en filmfestivals in binnen- en buitenland.

Sara Bachour won de TAA 2015. Haar winnende film Fables bestaat uit twaalf korte verhalen over hoe en waarom dieren veranderen in objecten. Bachour won een artist-in-residence bij Careof in Milaan, Italië en een werkbudget van 1500 euro. Het collectief Aves Project (Demetrio Giacomelli, Matteo Gatti en Matteo Signorelli) won de Best Foreign Film Award. De film toont een groep vrijwilligers die onderdeel wordt van de reproductiefase van padden bij het Italiaanse Comomeer. De publieksprijs ging naar Gideon van der Stelt. Zijn film Raderen werd uitgeroepen tot de favoriet van het publiek.

Internationale vakjury 2015
Dit jaar bestond de jury wederom uit gerenommeerde professionals binnen de kunstwereld. Franziska Nori is een Duits-Italiaanse kunsthistoricus en curator en werkt sinds november 2014 als directeur van Frankfurter Kunstverein. Lorenzo Benedetti, voormalig directeur van de Vleeshal in Middelburg, is nu de directeur van de Appel arts centre in Amsterdam. Gabriëlle Schleijpen is artistiek directeur van Dutch Art Institute in Arnhem. De Italiaanse kunstenaar Alberto de Michele won in 2011 the Short Film Nomination for the European Film Awards en studeerde af aan de Rijksakademie in Amsterdam.

Nederlandse scouts

De volgende professionals uit de film- en kunstwereld selecteerden het talent tijdens de eindexamententoonstellingen op de kunstacademies: Natasha Hoare (associate curator Witte de With Center for Contempoary Art), Mark Paul Meyer (senior curator expanded cinema voor EYE Film Instituut Nederland), Pietje Tegenbosch en Martin van Vreden (galeriehouders Tegenbosch & Van Vreden), Daniela Apice (galeriehouder, Apice for Artists), Elly Stegeman (curator hedendaagse kunst Stedelijk Museum Den Bosch), Mare van Koningsveld (onafhankelijk curator), Maria Schnyder (assistent curator Museum de Pont), Saskia van Stein (artistiek directeur Bureau Europa), Eelco van der Lingen (directeur Nest), Julia Geerlings (onafhankelijk curator en schrijver) en Rianne Groen (galeriehouder Rianne Groen Gallery).

Gastland Italië
Elk jaar nodigt TENT een gastland uit voor internationale samenwerking en culturele uitwisseling. Dit jaar is Italië het gastland van de TAA, in het kader van de Biënnale van Venetië en de Wereldtentoonstelling in Milaan. Afgezet tegen deze internationale manifestaties waarin gevestigde en internationale kunstenaars centraal staan, zoomt de TAA in op jong en onbekend Italiaans videokunsttalent. Eugenio Viola (curator at large bij MADRE, Napels), kunstproducent Rossana Miele, kunsthistorica/curator Patricia Pulles, onafhankelijk kunstcriticus en curator Pier Paolo Pancotto  en Chiara Agnello (artistiek directeur van Careof) selecteerden op de Italiaanse kunstacademies. De Nederlandse winnaar van de TAA krijgt een residency aangeboden in Careof, een non-profit tentoonstellingsruimte die zich richt op het promoten van hedendaagse kunst in Milaan.

Shortlist Nederland
Gideon van der Stelt, Gerrit Rietveld Academie – Amsterdam, scout Mark Paul Meyer
Hilde Onis, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten – Enschede, scout Maria Schnyder
Joanne Hakkert, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten- Arnhem, scout Pietje Tegenbosch en Martin van Vreden
Sara Bachour, Academie Beeldende Kunsten – Maastricht, Saskia van Stein
Melissa Martens, Hogeschool voor de Kunsten – Utrecht, Eelco van der Lingen
Ennya Larmit, AKV|St.Joost – Breda, Julia Geerlings
Roderik Rotting, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten – Den Haag, Jaring Dürst Britt
Alwin Ritstier, Willem de Kooning Academie – Rotterdam, Natasha Hoare

Shortlist Italië
Alberto Costanzo, Accademia di Belle Arti di Roma, scout Rossana Miele
Aleksandra Czuba , Accademia di Belle Arti di Roma, scout Pier Paolo Pancotto
AVES PROJECT (collectief van studenten Demetrio Giacomelli, Matteo Gatti, Matteo Signorelli), Accademia di Belle Arti di Brera, Milano, scout Chiara Agnelllo
Alessia Vecchio, Accademia di Belle Arti di Bologna, scout Patricia Pulles

Ginger and Milk
Dit jaar is de grafische identiteit van de TAA in handen van Ginger and Milk, een jonge grafische ontwerpstudio gevestigd in Rotterdam.

Awardshow en screening TAA:  Vrijdag 17 juli 2015, 20.00 uur in Cinerama
Tentoonstelling TAA: 17 juli – 27 september 2015 in TENT