08.09.2016 - 15.01.2017

Rotterdam Cultural Histories #9: Manifesta 1 Revisited

Op donderdag 8 september om 17.00 uur opent Rotterdam Cultural Histories #9: Manifesta 1 Revisited. Deze editie kijkt terug op Manifesta 1, de eerste editie van de reizende Europese biënnale die in juni-augustus 1996 in Rotterdam plaatsvond. Door middel van nooit eerder vertoond archiefmateriaal en videomateriaal wil deze editie van Rotterdam Cultural Histories een licht werpen op de totstandkoming van de eerste Manifesta en de werken die er getoond werden.

Manifesta 1 werd ontwikkeld door Hedwig Fijen en Jolie van Leeuwen als format voor een reizende kunstmanifestatie die elke twee jaar in kunstinstituten in een andere Europese stad neerstrijkt. De biënnale werd gepresenteerd in 16 verschillende kunstinstellingen en 36 openbare ruimtes in Rotterdam –  waaronder Villa Alckmaer – de voorganger van TENT – , Witte de With Center for Contemporary Art en V2_ – en was een van de eerste internationale biënnales die samenwerking tussen lokale kunstinstituten en kunstenaars op een dergelijke schaal wilde initiëren. Ook bijzonder was dat er niet één curator werd geselecteerd, maar wel vijf: Katalyn Neray (Hongarije), Rosa Martinez (Spanje), Viktor Misiano (Rusland), Andrew Renton (Verenigd Koninkrijk), Hans-Ulrich Obrist (Zwitserland).

Deze eerste editie van Manifesta richtte zich op onderwerpen rondom het hedendaagse Europa, zoals migratie, vertaling en communicatie, gemeenschap en politiek. Alle kunstwerken van Manifesta 1 werden speciaal voor deze editie vervaardigd en veel van de deelnemende kunstenaars, nu wereldberoemd, beleefden hiermee hun eerste expositie buiten hun eigen land. In deze archiefpresentatie wordt – naast de bijdragen van kunstenaars als Maria Eichhorn (Duitsland), Ayse Erkmen (Turkije), Vadim Fishkin (Rusland), IRWIN (Slovenië), Roman Ondák (Slowakije) en Huang Yong Ping (Frankrijk/China) – speciaal aandacht besteed aan het werk van Oleg Kulik en het kunstenaarsinitiatief NEsTWORK.

Tijdens Manifesta 1 voerde Oleg Kulik de performance Pavlov’s Dog uit, nu bekend als centraal stuk uit zijn oeuvre. Wekenlang nam Kulik de identiteit van een hond aan en verbleef 24 uur per dag bij V2_ Instituut voor de instabiele media, waar hij als hond diverse intelligentie en fysieke testen deed in een ‘laboratorium’. NEsTWORK was een initiatief van kunstenaar Jeanne van Heeswijk, dat tot doel had Manifesta wortels te geven in de lokale kunstgemeenschap. De Rotterdamse kunstenaarsgroep produceerde in totaal zevenentachtig dagelijkse programma’s met activiteiten, performances, concerten, films, lezingen en debatten op verschillende locaties in de stad.

Rotterdam Cultural Histories is een samenwerking tussen TENT en Witte de With, waarmee we onze gemeenschappelijke wortels in Rotterdam verkennen en zo de raakvlakken tonen tussen onze beide programma’s. Rotterdam Cultural Histories is opgezet door Defne Ayas (directeur Witte de With) en Mariette Dölle (voormalig artistiek directeur TENT).