21.07.2016 - 25.09.2016

Optic Mountaineering

Bretz/Holliger, Matthias Huber, J&B, Babette Kleijn, Quenton Miller, Edit Oderbolz, Andreas von Ow, Marco Schuler, QS Serafijn, Jens Stickel, Karin Suter, Florian Graf, Mimi von Moos

Deze groepstentoonstelling brengt werk van dertien kunstenaars bijeen dat is voortgekomen uit een langdurige culturele uitwisseling tussen Basel en Rotterdam. In de afgelopen vijftien jaar hebben Atelier Mondial in Basel en het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief Kaus Australis gezamenlijk residenties georganiseerd voor getalenteerde kunstenaars. De tentoonstelling is samengesteld door Annina Zimmermann, onafhankelijk curator en tevens de eerste resident van de uitwisseling.

Optic Mountaineering weerspiegelt de ervaring van het leven en werken op een nieuwe plek, bevrijd van gewoonten en verplichtingen. Verblijvend in een nieuwe omgeving nemen de kunstenaars met een verscherpt bewustzijn de stad, natuur en cultuur in zich op. De residenties zijn echter geen vakantie, maar een periode waarin wordt gereflecteerd op het kunstenaarschap en er nieuwe ideeën en kunstwerken ontstaan. De werken in de tentoonstelling zijn veelal gemaakt tijdens de residentieperiode of geïnspireerd op het leven in het buitenland.

Edit Oderbolz toont een wapperend stuk wit kleed dat de ruimte van TENT doorkruist als een keten van besneeuwde bergen die de wolkenhorizon doorsnijdt. Babette Kleijn creëert en analyseert een landschap op een grote muurtekening met gebruik van potlood, verf en draden. Matthias Huber presenteert zijn eerste muurschildering, en Andreas von Ow toont grote doeken bedekt met pigmenten die hij heeft verzameld in de duinen, pigmenten die herinneringen oproepen aan het werk van Hollandse Meesters. Het werken in een lege studio is een existentiële ervaring.
Q.S. Serafijn, in Rotterdam bekend vanwege zijn ambitieuze ideeën voor de openbare ruimte, stapte tijdens zijn residentie in Basel over op het maken van aquarellen – die in TENT te zien zijn. Karin Suter creëert figuren met gips, koord en hout. Marco Schuler speelt met de bezoeker, de studio en zijn eigen lichaam in bizarre performances voor de camera. Terwelij Bretz/Holliger hun deruen open tot hun fictieve studio. Jens Stickel schildert gele oppervlaktes die doen denken aan façades die in supernovalicht uitstralen naar de ruimte. Bert Frings, momenteel met Jacob samenwerkend onder de naam J&B, haalt zijn inspiratie van de straat: hij creëert assemblages met vuilniszakken, protestborden en pizzadozen. Quenton Miller toont honderden pentekeningen die getuigen van een humorvolle en diepgravende blik op wat er allemaal om ons heen gebeurt.

Rotterdam en Basel zijn verbonden aan elkaar door geschiedenis en handel. Dineke van Huizen, coördinator van de uitwisseling tussen Basel en Rotterdam, toont verzamelde materialen van Atelier Mondial en Kaus Australis in een omvangrijke assemblage. Mimi von Moos toont haar recente videowerk van de Rotterdamse haven. Florian Graf plaatst in TENT een vlot dat is gewijd aan Erasmus. Het is de eindbestemming van een lange tocht over de rivier die de twee steden met elkaar verbindt.

Optic Mountaineering wordt mede mogelijk gemaakt door Pro Helvetia