04.09.2014 - 16.11.2014

The Value of Nothing

Meschac Gaba, Jeanne van Heeswijk, Iratxe Jaio + Klaas van Gorkum, Priscila Fernandes, Helmut Smits, Gil & Moti, Oblique International, Kym Ward, Roel Roscam Abbing, Weronika Zielinska, Antonia Hirsch, Paolo Cirio, Jonas Staal, Claire Fontaine, Bill Balaskas, Remco Torenbosch, Jonas Lund, ZUS

TENT presenteert de manifestatie The Value of Nothing: een groepstentoonstelling, vijf nieuwe projecten, Fieldwork Residencies en een intensief publiek programma over verschuivingen in het denken over het begrip waarde en economie, en de positie van kunst daarin.

In de nasleep van de globale economische crisis wordt een aantal vragen daarom steeds urgenter: hoe kunnen we naast de gangbare financieel-economische maatstaven tot andere invullingen van het begrip waarde komen? Wat zijn mogelijke andere vormen van economische uitwisseling? En wat betekenen die alternatieven voor de manier waarop waarde zich manifesteert? The Value of Nothing toont kunstenaarspraktijken en projecten die voortvloeien uit, of zich concentreren op, afwijkende economieën, nieuwe waardesystemen en alternatieve werkstrategieën.

De kunstenaars in The Value of Nothing leggen waarde bloot op plekken waar de reguliere markt aan voorbij gaat, zoals Jeanne van Heeswijk in de Afrikaanderwijk, of laten zien hoe handel in een globale economie ook niet-monetaire culturele uitwisseling betekent zoals het artistieke wisselkantoor van Meschac Gaba. Anderen verdiepen zich in de filosofische gedachte achter de distributie van goederen en tonen de schoonheid daarvan, zoals Remco Torenbosch, of reiken concrete mogelijkheden aan voor het ontwijken van belasting, zoals Paolo Cirio.

The Value of Nothing toont nieuw en bestaand werk, laat kunstenaars hun ideeën toetsen in de praktijk maar haalt die praktijk ook de manifestatie binnen. Ze bespreekt abstracte vergezichten maar stelt ook concrete oplossingen voor, om zo perspectieven te bieden op een andere, minder eenzijdige manier van waardering. Meschac Gaba, Jeanne van Heeswijk, Jonas Lund, Helmut Smits en Remco Torenbosch ontwikkelden nieuwe projecten voor de manifestatie.

Gil & Moti, Roel Roscam Abbing, Kym Ward, Oblique International en Weronika Zielinska gaan ieder bij een Rotterdams bedrijf aan de slag. Zij zullen een voorstel ontwikkelen dat op een radicaal andere manier ingaat op onderwerpen als gastvrijheid, de notie van werk, of de politiek achter de infrastructuur van het internet. De voorstellen worden in de tentoonstelling gepresenteerd aan de bedrijven en het publiek tijdens het event Fieldwork Friday op 3 en 24 oktober.

Voor het publieke programma stelde curator en schrijver Nat Muller het tweeluik Breaking the Bank (16 oktober en 13 november) samen waarin ze in gesprek met academici, journalisten en andere experts onderzoekt hoe kunst, waarde en de globale economie met elkaar samenhangen. In een onderzoekstraject voor studenten van de Erasmus University College worden de thema’s uit de tentoonstelling besproken en onderzocht.

The Value of Nothing is samengesteld door Jesse van Oosten (TENT) en Michel van Dartel (onafhankelijk curator, V2_)

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN, SNS REAAL Fonds, Mondriaan Fonds
Met dank aan: NetExpert, Hotel Van Walsum, VS Schoonmaak BV, Marco Tieleman Coaching

Tegelijkertijd met The Value of Nothing opent Witte de With Center for Contemporary Art de tentoonstelling Dai Hanzhi: 5000 artists. Het gebouw blijft open tot 23.00u.

Gratis rondleidingen op zondag
Iedere zondag is er om 15.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling The Value of Nothing. Op zondag 21 september, 12 oktober, en 9 november om 11.00 uur is er een speciale rondleiding voor kinderen door de tentoonstelling.