Over de sprekers:
Govert Schilling is freelance wetenschapsjournalist en publiceert over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland, New Scientist en BBC Sky at Night. Schilling publiceerde tientallen boeken over sterrenkundige onderwerpen en hij ontving in 2002 voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap de Eureka!-oeuvreprijs. Tot 1998 was hij programmaleider van het Artis Planetarium, waar het kinderprogramma ‘Sesamstraat en Melkweg’ door de Amerikaanse producent van Sesamstraat bekroond werd met een ’Award of Excellency’. In 2007 werd planetoïde (10986) Govert naar hem vernoemd. Schilling neemt u tijdens zijn lezing mee op een spannende speurtocht naar de schemerzones van de astronomische kennis, en probeert ook wat licht te werpen op de onbereikbare domeinen van de ruimte binnenin een zwart gat en de tijd voor de oerknal. En waar moeten we het dichtstbijzijnde parallelle heelal zoeken?

In zijn werk als beeldend kunstenaar maar ook als schrijver en curator, verdiept Charl Landvreugd zich in het belang van een Afro-Europees discours. Zijn performance-lezing ’Notes on Afro-Contemporaneity: Destination Inner Space’ is gestoeld op de culturele esthetiek van het Afrofuturisme. Hij stelde de tentoonstelling Agonia samen in het CBK Amsterdam en initieerde het debat ’Am I Black’ in het SMBA, waar de vraag centraal stond of het zinvol is langs raciale en etnische lijnen te denken over de hedendaagse beeldende kunst in Nederland. Hij studeerde aan Goldsmith’s College in Londen en Colombia University in New York. Zijn werk is internationaal geëxposeerd in o.a. Londen, Amsterdam, New York en Suriname.

Marielle Buitendijk is gefascineerd door gecultiveerde beelden die symbool staan voor het sublieme. Haar schilderijen en sculpturen kennen een sterk mathematische inslag, en komen tot stand volgens algoritmische principes. Buitendijk werd in 2005 onderscheiden met de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst en haar werk is opgenomen in verschillende collecties, waaronder de Caldic Collection en de Nederlandsche Bank en stelde tentoon in ondermeer Galerie West, Kunsthaus Dresden en Re:Rotterdam.

voertaal: Nederlands