09.02.2018

Blok Beton – Maurice Meewisse

UTRECHT 

Maurice Meewisse

TENT presenteert Blok Beton, een performance van Maurice Meewisse en het vierde project van COOLSTOF: een reeks performances die door vijf Kunstblockinstellingen worden gerealiseerd in de wijk Cool, rond de Witte de Withstraat.

Fysieke arbeid vormt de inspiratiebron voor Meewisses projecten. Met performances en acties zoals het vellen van een boom of smelten van metaal brengt hij een ode aan lichamelijk werk, waarvan de waarde in onze steeds meer geautomatiseerde en gedigitaliseerde samenleving soms uit het zicht lijkt te verdwijnen. Meer dan om het resultaat, gaat het om de actie van het werken zelf, dat een sociale en symbolische gebeurtenis wordt.

Blok Beton haakt in op de behoefte van mensen om met hun arbeid te investeren in iets dat nut of betekenis heeft. Meewisses project start met een publieke performance op 9 februari, waarin het mixen en storten van beton centraal staat. Het zware werk zal tegelijkertijd gevierd worden met een winterfeest met koek-en-zopie en een bijdrage door geluidskunstenaar Jordy Walker. Enkele dagen later breekt de kunstenaar het object uit de mal. In de laatste akte valt de beslissing over de toekomst van het blok beton, en krijgt de buurt bij monde van een afgezant zeggenschap over het object.

Performance- en installatiekunstenaar Maurice Meewisse woont in Rotterdam. Hij werkt meestal in de buitenruimte, en realiseerde eerder werk bij onder meer het Oerolfestival, Terschelling (2013); Fest i Nova festival, Georgiƫ (2015); Lucy / Galerie Sanaa, Utrecht (2015); Sculpture by the Sea, Aarhus (2015); Zandmotor, Den Haag (2017) en Arte Concordia, Rotterdam (2017).

Over Coolstof

De Kunstblockinstellingen MAMA, WORM, V2_, TENT Rotterdam en Witte de With Center for Contemporary Art hebben verschillende kunstenaars en collectieven uitgenodigd om bijzondere projecten te realiseren. Van september 2017 t/m mei 2018 is er elke maand een verrassende performance, optreden, interventie of installatie in de wijk Cool. De COOLSTOF-projecten vinden (ook) plaats op vrijdagavond, tijdens De Kunstavond. De eerste editie van COOLSTOF was een performance van Geo Wyeth voor Showroom MAMA in september 2017. COOLSTOF wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.