In deze eerste Current Values spreekt econoom en filosoof Liesbeth Noordegraaf-Eelens(EUR) over waarde, onzekerheid en collectieve verantwoordelijkheid. In de financiële crisis zijn veel schuldigen aangewezen, maar niemand voelde zich echt aangesproken. Kunstenaar Jeanne van Heeswijk vertelt over het Afrikaanderwijk Waardenhuis in Rotterdam Zuid. Hoe ziet zij haar rol als aanjager van een alternatieve economie? In de vaste rubriek ‘De wereld volgens..’ spreekt Raoul de Jong een column uit en sluit Jay Tan de avond af met een performance waarin zij haar eigen begrip van economie zal verbeelden.

Voertaal: Engels en Nederlands
Entree: € 3,-

Liesbeth Noordegraaf-Eelens (1973) is econoom en filosoof. Ze promoveerde in 2010 met het proefschrift ’Contested Communication’ over de communicatie van presidenten bij centrale banken. Noordegraaf doceert sinds 1996 aan de Erasmus School of Economics. Sinds 2003 is zij programmamanager van de Erasmus School of Economics Bachelor Honours Class. In haar onderzoek richt ze zich op een combinatie van filosofie en economie. Dat doet zij door grote thema’s als onzekerheid, vertrouwen, risico’s, waarde en communicatie te verbinden met concrete financieel economische problematiek. Verder schreef zij onder andere ‘De overspelige bankier – Van homo economicus tot Übermensch’ (2004) en (met Olav Velthuis) ‘Op naar de volgende crisis!, Over het verleidend vermogen van de financiële markt’ (2009).

Jeanne van Heeswijk (1965) woont in Rotterdam en heeft een internationale kunstenaarspraktijk waarin ze werkt aan projecten met een sterk sociaal engagement. Haar projecten spelen zich voornamelijk af in de publieke ruimte en nodigen, met Van Heeswijk als bemiddelaar, lokale kunstenaars, ondernemers, overheden en andere actoren uit om deel te nemen. Een voorbeeld van een dergelijk project is ’Freehouse’, dat loopt sinds 2008. Samen met de bewoners en ondernemers zoekt ze naar mogelijkheden voor een netwerk rondom een alternatieve economie, zoals ’De Markt van Morgen’ bij de Afrikaandermarkt in Rotterdam Zuid.

Raoul de Jong (1984) is een Rotterdamse schrijver en danser. Hij debuteerde in 2005 met de autobiografische roman ’Het leven is Verschrikkulluk’. Voor Plan Nederland reisde hij in 2004 door West-Afrika waarvan zijn reisverslag is gebundeld in het boek ’Stinknegers’. Hij wandelde in 2012 van Rotterdam via zijn vriend in Parijs naar zijn moeder in Marseille, liet zich voor zijn wandeling sponsoren en schreef hierover een column voor het NRC.

lees meer

Jay Tan (1982, UK) studeerde aan de Middlesex University in Londen, en studeerde in 2010 af aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In haar werk houdt zij zich bezig met de vraag hoe processen worden omgezet in vorm. Ze onderzoekt de sociale context van productieprocessen, door te reflecteren op immateriële arbeid, handwerk en machines. Tan werd geselecteerd voor de Bosch Young Talent Show en is winnaar van de C.o.C.A. Commission 2012. Ze heeft geëxposeerd in Londen, Munchen en Antwerpen en Amsterdam. Jay Tan woont en werkt in Rotterdam en Londen.

De volgende Current Values vindt plaats op woensdag 27 maart, 20:00 uur.