05.02.2014 - 09.02.2014

Hidden Bar op Art Rotterdam

TENT nam deel aan Art Rotterdam met Hidden Bar, een concept van De Jongens Ronner, ingericht met presentaties gecureerd door curator Niekolaas Johannes Lekkerkerk, het jonge collectief Blu Heron Social Club en kunstenaar Remty Elenga. Speciaal voor de openingsavond geeft kunstenaar Mette Sterre een performance. De Hidden Bar is geopend tijdens de openingsuren van Art Rotterdam.

Met de Hidden Bar doorbreekt TENT het format van een beursstand en creëert een plek voor ontmoetingen, waar volop Rotterdamse kunst te zien is. De sociale en informele sfeer van een bar maakt het van oudsher de ideale ontmoetingsplek voor kunstenaars, schrijvers en intellectuelen om met vakgenoten te proosten en te discussiëren over kunst.
TENT heeft curator Niekolaas Johannes Lekkerkerk, het jonge collectief Blu Heron Social Club en kunstenaar Remty Elenga uitgenodigd ieder een concept te ontwikkelen voor een presentatie van Rotterdamse kunstenaars. Zo ontstaat een collectieve invulling van de ruimte, een visueel gesprek tussen verschillende kunstwerken, waarin de sociale functie van een bar wordt gecombineerd met het presenteren van jong Rotterdams artistiek talent, met af en toe een performance in de bar. De opening op woensdag 5 februari van de Hidden Bar wordt opgeluisterd met een speciale performance van kunstenaar Mette Sterre. De Hidden Bar wordt gerund door De Jongens Ronner, tevens aandeelhouders van het geschonken biermerk Maallust, gebrouwen in gevangenisdorp Veenhuizen.

Niekolaas Johannes Lekkerkerk – The Cedar Tavern

Niekolaas Johannes Lekkerkerk (1988) refereert aan de beroemde New Yorkse bar The Cedar Tavern die fungeerde in de jaren vijftig als dé ontmoetingsplek voor de abstract expressionisten. In de Hidden Bar kiest Lekkerkerk voor een ontmoeting met de jonge Rotterdamse abstracte schilders Jeffrey Dunsbergen, Sussanna Browne en Willem Besselink, en onderzoekt hij de hernieuwde interesse in abstracte schilderkunst die de kunstbeursvloer de laatste jaren domineert. Lekkerkerk werkt nu als curator voor het project Within the Sound of Your Voice voor de Marrakech Biënnale (2014) en de groepstentoonstelling Dans Cinquante Ans d’Ici in Les Territoires, Montreal. In 2012 ontving hij de NEON Curatorial Award van de The Whitechapel Gallery voor zijn op literatuur gebaseerde benadering van cureren. Vanaf juli is hij curator–in–residence in Schloss Ringenberg.

Blu Heron Social Club

De Blu Heron Social Club, opgericht in 2013 door een groep Rotterdamse kunstenaars van het Piet Zwart Institute, laat zich inspireren door de artistieke salons van weleer. Om de maand organiseert de Club een avond met kunst en performances in het Café M’n Schoonmoeders in Delfshaven. De Blu Heron Social Club ziet zijn artistieke praktijk als onlosmakelijk verbonden met het café. In de Hidden Bar hangt een portret van Aster Tesfai, de bareigenaresse van Café M’n Schoonmoeders en op gezette tijden vindt in de Hidden Bar de one-on-one performance ’Dregwhisking’ van mede-BHSC kunstenaar Kymberly Ward plaats.

Remty Elenga – Art for your Appetite

De jonge videokunstenaar Remty Elenga (1987) koos onder de titel Art for your Appetite kunstenaars van haar eigen generatie die een breed palet aan technieken inzetten. Dennis de Bel, Daan den Houter, Anique Weve, Claire van Lubeek, Pim Top, Rufus Ketting en Benjamin Li, tonen werk variërend van video, performance, fotografie tot installatiekunst. Elenga, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, exposeerde onder meer in Showroom MAMA, Rotterdam, Galerie Frank Taal, Rotterdam, KOP, Breda en W139, Amsterdam.

Mette Sterre – Barfly

Mette Sterre (1983) heeft zich in haar performance ’Barfly’, laten inspireren door de film Barfly uit 1987 over de dichter, schrijver en zware drinker Charles Bukowski. De film reflecteert over de status van de kunstenaar en het behalen van je inspiratie uit de zelfkant van de maatschappij. Sterre is kostuumontwerper en performancekunstenaar en behaalt op het moment haar MA in performance design & practice aan de Central Saint Martins. Sterre exposeerde en trad op in onder meer Kunsthalle Charlottenbourg, Kopenhagen, Woodmill, Londen, IAMTK, Berlijn en het Van Abbemuseum in Eindhoven.